Zijn er grenzen aan ‘groei’?

GROEI.jpg

Zijn er grenzen aan ‘groei’? Als wat er onder groei verstaan wordt neerkomt op steeds meer grondstoffen opdelven, die over de hele wereld verslepen, er spullen van maken, die in andere richtingen weer verschepen, deze een tijdje gebruiken en steeds sneller weer afdanken en als afval ergens ver weg dumpen, dan hoef je geen genie te zijn om in te zien dat dat niet steeds maar door kan gaan.
Door Arjen Stolk

Onze economie draait op investeringen, op schulden die steeds netjes afgelost moeten worden, vinden we. Anders raken investeerders in paniek, vallen er banken om en komt de economie tot stilstand. Het geld is op, of niks meer waard, in ieder geval is het effect dat de handel stil komt te liggen. Is er tijdens een crisis opeens iets fundamenteel veranderd? Eigenlijk niet, maar de rekensom klopt niet meer, de verwachte winsten blijven uit, rekeningen blijven open staan. Maar schulden zou je kunnen kwijtschelden.

Dat wij door ons economische handelen een ecologische schuld opbouwen, dat we de aarde uitputten en al tijden meer gebruiken dan de aarde aan natuurlijke bronnen kan leveren, is iets waar steeds meer mensen zich zorgen over maken. Waarom? Als onze ecologische schuld groot genoeg is ontstaan er problemen die misschien wel blijvend zijn. Dit is geen rekensom, dit is een nieuwe realiteit, waar onvruchtbaar geworden bodem, te weinig water hier en te veel water daar het onmogelijk maakt voedsel te verbouwen, te leven.

Kunnen we vanaf nu eigenlijk alleen maar achteruit gaan? Inleveren, het met minder moeten doen? Als kunstenaar, als bedenker en ontdekker, wat namelijk iedereen van geboorte is, als mens dus, zie ik dat heel anders: ik kan nog honderden, duizenden dingen verzinnen, ik kan met bijna niks ook iets maken, en zolang ik een stem heb kan ik muziek maken, verhalen vertellen, al was het aan mezelf. Ik kan iets nieuws leren, een nieuwe taal, ik kan nieuwe mensen leren kennen, iets delen, iets terugkrijgen, het gevoel hebben dat ik besta, en dat iedere dag iets nieuws kan brengen. Maar hoeft niet speciaal een coole nieuwe gadget te zijn.

En daarnaast is het mogelijk van plekken op wereld waar nu nog geen grasspriet wil groeien niet alleen een oase van groen te maken, maar juist een plaats waar mensen samenleven, wonen, werken. Google even op ‘Sekem Egypte‘ of kijk naar de aflevering van VPRO’s Tegenlicht ‘Groen Goud’.

 

Arjen Stolk

Arjen Stolk

Arjen Stolk is een ingenieur en IT-specialist met een filosofische en kunstzinnige inborst.

scroll to top