Waar zouden we zijn zonder vertrouwen?

Vroeg of laat komt het bij ieder onderwerp over de nieuwe samenleving, of nieuwe economie zo je wil, aan de orde: vertrouwen. Vertrouwen in elkaar, in instanties, in goede intenties. Want: zonder vertrouwen geen vernieuwing, geen nieuwe maatschappij die we kunnen opbouwen.

Verschillende duurzaamheidsexperts onder wie Jan Rotmans en Jan Jonker, beiden hoogleraar in duurzaamheid en transitie, stellen dat vertrouwen één van de basisvoorwaarden is voor die nieuwe economie. Want: ‘hoe weet je nu of een van de leden van jouw Broodfonds (een onafhankelijke WAO-voorziening voor zelfstandigen) niet faked dat ‘ie ziek is? Dat zich ziek meldt om toch maar een inkomen te hebben?’, is steevast een vraag tijdens presentaties over dit initiatief. Dat weet je niet, daar vertrouw je op. Hoe weet je of jouw uitgeleende auto via bv MyWheels niet helemaal afgeragd wordt, of erger, gebruikt voor een of ander crimineel doel? Dat weet je niet, daar vertrouw je op.

It’s not the government that should give us wells but the government should allow us to build wells.

vertrouwen volgens LoesjeEen van de sectoren waar dat herstel van of bouwen aan vertrouwen heel dringend nodig is, is de overheid. Preciezer geformuleerd: dat vertrouwen is nodig bij de nieuwe invulling van publieke zaken als thuiszorg, WAO, vervoer. Niet voor niets werd de term participatiemaatschappij tijdens Prinsjesdag weer afgestoft. We – overheid en burgers – moeten meer samen gaan doen. Al was het alleen maar omdat organisaties met minder geld meer moeten doen. Of omdat burgers steeds vaker zelf het heft in handen nemen om die overheidstaken zelf te organiseren. Maar omdat we tot voor kort weinig of niets echt samen deden, betekent die huidige trend dat we op een heel andere manier met elkaar, met instanties, met taken en verantwoordelijkheden moeten omgaan.

Soms is dat duidelijk. Zoals social innovation-goeroe John Thackara onlangs tijdens een congres zei: ‘It’s not the government that should give us wells but the government should allow us to build wells.’ Maar soms is het volstrekt onduidelijk. Zoals de gemeente Berkelland heeft ervaren toen ze als gevolg van een fusie en een bezuiniging besloot al het vertrouwde los te laten en met z’n allen – burgers, ambtenaren en politiek- in het diepe te springen om er op te vertrouwen dat ze samen die gemeente vorm kunnen geven.

Het mag duidelijk zijn: zonder vertrouwen geen nieuwe economie.

Hoe ontwikkel of herstel je vertrouwen? Daarover gaat SHIFT#3: Vertrouwen in de participatiemaatschappij. Deze 3e editie van Shift Happens vindt plaats op 19 november 2013 in Congres- en cultuurcentrum Antropia te Driebergen. Lees meer >>>

Maar wat is dat dan, dat vertrouwen? Is dat loslaten en met je fingers crossed hopen dat het goed komt? Of stel je een lijst op waaraan iedereen – overheid en burgers – zich committeert? En hoe voorkom je dan dat dat een controlemechanisme wordt dat juist contraproductief werkt? En hoe ontwikkel of herstel je vertrouwen? Daarover gaat SHIFT#3: Vertrouwen in de participatiesamenleving. Deze 3e editie van Shift Happens vindt plaats op 19 november 2013 in Congres- en cultuurcentrum Antropia te Driebergen. Tijdens een inspirerende avond laten verschillende experts hun licht schijnen over vertrouwen. En gaan we er zelf mee in de slag. Want inspiratie is leuk, maar je moet er ook wat mee kunnen doen. Zodat je de volgende dag met het onderwerp aan de slag kunt.

Vind ons leuk op Facebook en ontvang de meest actuele updates over deze SHIFT.

Vind je dit een goed artikel? Deel het dan met je netwerk!

Petra Kroon

Over Petra Kroon

Petra Kroon is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. Zo heeft ze het concept bedacht voor de eerste glossy wereldwijd over sociaal ondernemerschap en was ze daar hoofdredacteur van. Ze is oprichtster van The Social Reporters, een netwerk van journalisten, fotografen en filmers die via social media live verslag doen van events. Ze heeft onder meer geblogd voor Skoll World Forum, het grootste internationale congres over sociaal ondernemerschap, en SOCAP/Europe, een internationaal congres over impact investing.: Sinds 2008 blogt ze op op haar eigen blog sociaalondernemen.nu. Haar motto: inspiring people to be part of a better world. Lees meer over bureau goedgeefs, volg Petra via Twitter, connect via Facebook of via Linkedin