Vertrouwen, het smeermiddel van de nieuwe economie

Stel je voor dat je makkelijker een lening bij de bank krijgt omdat je op Marktplaats bekendstaat als een betrouwbare betaler. Of dat je een topbaan krijgt aangeboden omdat je op forums zulke nuttige adviezen geeft. Stel je voor dat je reputatie op het internet deuren voor je opent die anders gesloten zouden blijven…

Volgens Rachel Botsman vormt je (online) reputatie je belangrijkste kapitaal in de nieuwe economie van de toekomst, de ‘deel-economie’. Alles wat je online doet draagt bij aan het beeld dat er over jouw bestaat. Niet meer je visitekaartje of je Linkedin CV zijn het belangrijkst, maar de optelsom van je daden op internet vormen je reputatie. En je reputatie vertelt of je een betrouwbaar persoon bent, of je te vertrouwen bent. Want daar draait het om, om vertrouwen. Dat was altijd al zo en dat is zeker zo in de tijd van ‘collaborative consumption’.

In deze TED talk uit 2012 legt Rachel Botsman uit hoe die nieuwe “deel-economie”, gebaseerd op persoonlijke reputaties en vertrouwen, voor nieuwe bedrijvigheid en nieuwe vormen van consumeren zorgt.

Vind je dit een goed artikel? Deel het dan met je netwerk!

Sander Louis

Over Sander Louis

Sander Louis is oprichter van Shift Happens. Als marketeer van o.a. non-profits en culturele instellingen richt hij zich onder meer op de ontwikkeling van nieuwe media en evenementen. Met Shift Happens wil hij positief ingestelde mensen bijeenbrengen die werken aan slimme oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen.