Vertrouwen of wantrouwen, dat is de vraag

Shift Happens zou Shift Happens niet zijn zonder prikkelende sprekers. En voor onze 3e editie: ‘Vertrouwen in de participatiesamenleving’ hebben we die (ook weer) gestrikt.

Hans-AdriaansensZo laat onder anderen Hans Andriaansens, oud-lid Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en oud-voorzitter Raad Maatschappelijke Ontwikkeling, zijn licht over ons thema schijnen. Zijn motto: Beste politiek, hou nu eens op met dat moreel appèl op meedoen aan die participatiesamenleving, stijg boven dat gemoraliseer uit en organiseer vertrouwen. Zorg dat er een context komt waarbinnen verantwoordelijkheidsbesef en dat vertrouwen terugkeren.

“Hou nu eens op met dat moreel appèl op meedoen aan die participatiesamenleving, stijg boven dat gemoraliseer uit en organiseer vertrouwen”

Albert-Jan-KruiterOok Albert Jan Kruiter, oprichter van Instituut voor Publieke Waarden, laat op deze avond zijn mening horen. En dat is een scherpe, die hij niet onder stoelen of banken steekt. Voor het oplossen van publieke problemen heb je 3 partijen nodig: de overheid, de markt en de samenleving. Stelt Kruiter. En omdat die 3 tegengestelde belangen hebben, los je die problemen niet op met het scheppen van vertrouwen. Aan vertrouwen kun je namelijk alleen maar bouwen als er sprake is van gedeelde belangen. Daarom moet je dus wantrouwen organiseren, controle dus. Checks & balances om een en ander vorm te geven. Hoe dat dan werkt? Kruiter legt het haarfijn uit op 19 november.

“Voor het oplossen van publieke problemen heb je 3 partijen nodig: de overheid, de markt en de samenleving.”

Lees meer over SHIFT# >>>

Vind je dit een goed artikel? Deel het dan met je netwerk!

Petra Kroon

Over Petra Kroon

Petra Kroon is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. Zo heeft ze het concept bedacht voor de eerste glossy wereldwijd over sociaal ondernemerschap en was ze daar hoofdredacteur van. Ze is oprichtster van The Social Reporters, een netwerk van journalisten, fotografen en filmers die via social media live verslag doen van events. Ze heeft onder meer geblogd voor Skoll World Forum, het grootste internationale congres over sociaal ondernemerschap, en SOCAP/Europe, een internationaal congres over impact investing.: Sinds 2008 blogt ze op op haar eigen blog sociaalondernemen.nu. Haar motto: inspiring people to be part of a better world. Lees meer over bureau goedgeefs, volg Petra via Twitter, connect via Facebook of via Linkedin