Vertrouwen begint bij de leiders

Tijdens SHIFT#3: ‘Vertrouwen in de participatiesamenleving’ op 19 november a.s. begeleidt Pauline Voortman  de workshop over vertrouwen. Zij is gepromoveerd op het thema van die avond. Onder de titel Vertrouwen werkt onderzocht ze wat vertrouwen is, hoe het werkt en hoe je eraan kunt werken. Haar voornaamste stelling: vertrouwen creëren of herstellen begint bij voorbeeldgedrag van de leiding. Drie thema’s zijn daarbij belangrijk:

  • Voorspelbaarheid
  • Welwillendheid
  • Kwetsbaarheid

Werken aan vertrouwen begint bij voorspelbaarheid, zo ontdekte Voortman. Leiders moeten duidelijkheid verschaffen over een (gemeenschappelijk) doel. Zonder welwillendheid en kwetsbaarheid lukt dat niet. Je moet er, met andere woorden, voor openstaan.

Gevoel, maar niet soft

In haar promotieonderzoek en het model dat ze heeft ontwikkeld benadrukt Voortman dat vertrouwen een gevoel is dat je moet onderzoeken en aandacht moet geven. Volgens haar past vertrouwen in het rijtje deugden van verstandigheid, moed, matigheid en rechtvaardigheid. Alles wat je onderneemt moet je toetsen aan die deugden, stelt ze. Ze sluit met die constatering aan bij de befaamde Amerikaanse econome Deidre McKloskey die zegt dat de harde economie de deur uit moet en vervangen door zo’n systeem van klassieke waarden.

Zelf bouwen aan vertrouwen?

Op 19 november gaat Voortman tijdens de workshop dieper in op haar theorie en passen we die in kleinere groepen toe op een praktijkcase van haar. Tijdens de plenaire sessie bespreken we de uitkomsten uit de verschillende groepen en zal Voortman toelichten hoe de zaak in praktijk is opgelost.

Zelf ervaren hoe dat is om aan vertrouwen te bouwen? Meld je aan

Vind je dit een goed artikel? Deel het dan met je netwerk!

Petra Kroon

Over Petra Kroon

Petra Kroon is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. Zo heeft ze het concept bedacht voor de eerste glossy wereldwijd over sociaal ondernemerschap en was ze daar hoofdredacteur van. Ze is oprichtster van The Social Reporters, een netwerk van journalisten, fotografen en filmers die via social media live verslag doen van events. Ze heeft onder meer geblogd voor Skoll World Forum, het grootste internationale congres over sociaal ondernemerschap, en SOCAP/Europe, een internationaal congres over impact investing.: Sinds 2008 blogt ze op op haar eigen blog sociaalondernemen.nu. Haar motto: inspiring people to be part of a better world. Lees meer over bureau goedgeefs, volg Petra via Twitter, connect via Facebook of via Linkedin