SHIFT#3:

VERTROUWEN IN DE PARTICIPATIESAMENLEVING

Dinsdag 19 november 2013, 17.00 – 22.00 uur, Antropia, Driebergen 

Inleiding

Vroeg of laat komt het bij ieder onderwerp over de nieuwe samenleving of de nieuwe economie aan de orde: vertrouwen. Vertrouwen in elkaar, in instanties, in goede intenties. Vrijwel alle experts zijn het erover eens: vertrouwen vormt dé basisvoorwaarde voor die nieuwe maatschappij. Zonder vertrouwen geen vernieuwing, geen innovatie, geen vooruitgang. Maar wat is dat eigenlijk, vertrouwen? Hoe kun je daar als publieke organisatie, als bedrijf of als burger greep op krijgen?

Zeker in het publieke domein is herstel van of bouwen aan vertrouwen heel dringend nodig. Niet voor niets werd de term “participatiesamenleving” tijdens Prinsjesdag weer afgestoft. Wij – overheid, bedrijven én burgers – moeten veel meer samen gaan doen. Omdat organisaties met minder geld meer moeten doen. Omdat burgers steeds vaker het heft in eigen handen willen nemen om die overheidstaken zelf te organiseren. Maar omdat we tot voor kort weinig echt samen deden, betekent die huidige trend wel dat we op een heel andere manier met elkaar, met instanties, met taken en verantwoordelijkheden moeten omgaan. En om dat succesvol te bereiken moeten we, precies, vertrouwen hebben.

Maar wat is dat dan, dat vertrouwen? Is dat loslaten en – fingers crossed – hopen dat het goed komt? Stel je lijsten op waaraan iedereen – overheid, bedrijfsleven en burgers – zich committeert? Maar hoe hou je daar greep op? Hoe voorkom je dat vertrouwen gesmoord wordt in knellende en peperdure controlesystemen? Kortom: hoe ontwikkel en herstel je vertrouwen?

Over deze vragen ging SHIFT#3: Vertrouwen in de participatiesamenleving op 19 november in Antropia te Driebergen.

Sprekers-Vertrouwen

De avond werd gepresenteerd door Petra Kroon (Bureau GoedGeefs) en verliep volgens de vertrouwde opzet van SHIFTS (klik hier voor info), met inspirerende sprekers zoals Jan Kuipers (schrijver, directeur FranklinCovey), Hans Adriaansens (socioloog, oud-lid van WRR, oud-voorzitter RMO, o.a. oprichter van de Roosevelt Academy) en Albert Jan Kruiter (oprichter Instituut voor Publieke Waarden, adviseur en publicist); een eerijk diner en vooral praktijkcase waarmee we aan de slag gingen in workshops onder leiding van Pauline Voortman (TrustWorks)

Sprekers

Hans-AdriaansensHans Adriaansens (1946) promoveerde cum laude als socioloog in Tilburg (1976), na een verblijf in Harvard. Hij werd in 1980 hoogleraar sociologie aan de UvT. In 1987 werd hij hoogleraar sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij stond aan de wieg van het University College Utrecht en de Roosevelt Academy in Middelburg, een joint venture van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Zeeland. Adriaansens was lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

Albert-Jan-Kruiter

Albert Jan Kruiter is auteur en werkt als adviseur en docent in en voor gemeenten, provincies en de Rijksoverheid. Albert Jan is onderzoeker, moderator, vernieuwer en entrepreneur bij de NSOB en de Universiteit Leiden; is lid van de Kafkabrigade en oprichter van Narangi. Hij werkte twee jaar in India aan Mild Despotisme, verbleef regelmatig in Budapest en woont vanaf mei 2012 in Den Haag. Hij schreef verschillende boeken en publiceert regelmatig in landelijke dagbladen en tijdschriften. Hij won de prestigieuze G.A. Van Poelje Prijs voor het beste proefschrift over het openbaar bestuur van Nederland en België. 

Jan-KuipersJan Kuipers is directeur en oprichter van FranklinCovey Benelux en auteur van diverse managementboeken waaronder het veelgeprezen boek Menskracht. FranklinCovey werkt op basis uit van het gedachtengoed van Stephen R. Covey en is een wereldwijd specialist op het gebied van verhogen van effectiviteit van mensen en organisaties door focus en uitvoering. Jan heeft vanuit zijn functie bij FranklinCovey veel ervaring met presenteren over en trainen op onderwerpen als effectiviteit, leiderschap en het realiseren van doelstellingen. 

 

Pauline-Voortman-Pauline Voortman is oprichter van Trustworks en associate trainer en adviseur van Bureau Zuidema. Na een carriere in de mediawereld richt ze zich sinds 2000 op training en advies. In 2012 is ze gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit op het thema vertrouwen in organisaties. Vertrouwen en je kwetsbaar op durven stellen zijn volgens Pauline onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel bewezen is dat vertrouwen een positieve uitwerking heeft blijkt dit nogal gevoelig te liggen, met name in de bovenste lagen van organisaties. Pauline helpt en traint organisaties om vertrouwen te herstellen en te behouden.

PetraKroonPetra Kroon (moderator) is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. Zo heeft ze het concept bedacht voor de eerste glossy wereldwijd over sociaal ondernemerschap en was ze daar hoofdredacteur van. Ze is oprichtster van The Social Reporters, een netwerk van journalisten, fotografen en filmers die via social media live verslag doen van events. Ze heeft onder meer geblogd voor Skoll World Forum, het grootste internationale congres over sociaal ondernemerschap, en SOCAP/Europe, een internationaal congres over impact investing.: Sinds 2008 blogt ze op op haar eigen blog sociaalondernemen.nu en sinds 2013 is ze eindredacteur van Shift Happens.

Programma

17:00 – 17:30: Inloop met een drankje
17:30 – 18:00: Hans Adriaansens
18:00 – 18.30: Albert Jan Kruiter
18:30 – 19:15: Dinerbuffet in het restaurant van Antropia (100% biologisch)
19:15 – 19:45: Jan Kuipers
19:45 – 20:15: Inleiding tot workshops en verdeling in groepen olv Pauline Voortman
20:15 – 21.00: Workshopsessies
21:00 – 21:15: Pauze
21:15 – 21:55: Plenaire terugkoppeling en panelgesprek o.l.v. Petra Kroon
22:00: Afsluiting en borrel

Inschrijven

Inschrijving is niet meer mogelijk.

Praktische info

Voor wie?
SHIFT HAPPENS avonden zijn open voor iedereen die zich betrokken voelt bij de veranderende samenleving. Ons netwerk bestaat uit bevlogen professionals uit zeer diverse sectoren en alle lagen van de bevolking. Gemeenschappelijke deler is een positieve kijk op de toekomst en een drive om met uitdagende plannen en waardevolle initiatieven de samenleving vooruit te brengen.

SHIFT#3 is met name interessant voor professionals die werken bij (publieke) organisaties waar het belang en herstel van vertrouwen een belangrijk onderdeel vormt van de visie en in de beleidsvorming. Bestuurders, beleidsmakers en ambtenaren, maar ook consultants, verandermanagers en studenten zijn van harte welkom.

Wanneer?
Dinsdagavond 19 november 2013
Aanvang: 17:00 – 17:30 uur
Einde: 22:00 uur

Waar?
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen
T 0343 531818

Wat kost het?
De prijs voor de avond is inclusief heerlijk diner en borrel: € 89,- (ex. btw)
Studenten: € 25,- (op vertoon studentenkaart)

Gerelateerde posts: