Ricardo Semler: meer vertrouwen leidt ook tot meer winst

Hij staat –volgens velen- op eenzame hoogte als het gaat om het runnen van een bedrijf. De Braziliaan Ricardo Semler gooide alle gangbare management theorieën over boord en reorganiseerde het bedrijf van zijn vader volledig, geïnspireerd door de ervaringen die hij had in een band. Openheid, liefde en, inderdaad, vertrouwen, daar draait het in zijn bedrijf om. Als medewerkers geen zin hebben om te komen, blijven ze gewoon thuis, ze bepalen zelf wie hun manager wordt en wat ze verdienen.
Menig manager zal ervan gruwen, maar het idee is een groot succes: de winst verzevenvoudigd en de werknemers zijn gelukkig.

Semler laat zich slechts zelden interviewen, maar maakte voor VPRO’s Tegenlicht een uitzondering. In dit lange interview van 1,5 uur onder vertelt hij onder meer waarom hij zijn boeken heeft verbrand en wat hij vindt van inkomensverschillen en geluk.

De documentaire over zijn bedrijf kun je hier terugzien.

Vind je dit een goed artikel? Deel het dan met je netwerk!

Petra Kroon

Over Petra Kroon

Petra Kroon is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. Zo heeft ze het concept bedacht voor de eerste glossy wereldwijd over sociaal ondernemerschap en was ze daar hoofdredacteur van. Ze is oprichtster van The Social Reporters, een netwerk van journalisten, fotografen en filmers die via social media live verslag doen van events. Ze heeft onder meer geblogd voor Skoll World Forum, het grootste internationale congres over sociaal ondernemerschap, en SOCAP/Europe, een internationaal congres over impact investing.: Sinds 2008 blogt ze op op haar eigen blog sociaalondernemen.nu. Haar motto: inspiring people to be part of a better world. Lees meer over bureau goedgeefs, volg Petra via Twitter, connect via Facebook of via Linkedin