Participatiesamenleven, hoe gaat dat?

Het woord van 2013 kwam uit de mond van onze koning: participatiesamenleving. Voor mij is het woord een label, een woord zonder al te veel inhoudelijke betekenis. Tijdens het evenement #Shift3 scheen het woord vertrouwen er echter nieuw licht op. En hoe dat samen gaat, werd me duidelijk toen ik op de trein stapte…

Vol van de verhalen stap ik in Driebergen op. Ik zit ook vol water, moet naar het toilet. Nooit prettig in de trein. Ik wacht tot hij vrijkomt, en na een poosje stapt een grijsharige mevrouw uit. Ze geeft me mee dat het toilet ‘niet echt schoon is hoor’. Ik lach, gek genoeg verwachtte ik dat al.
Als ik naar buiten kom staat de mevrouw nog te wachten naast haar rollator. Ze vraagt waar de trein heengaat, of hij ook na Amsterdam verder gaat. Ze moet naar Alkmaar. De begrafenis van haar beste vriendin was wat uitgelopen. Ze heeft ook een auto hoor, zegt ze, maar rond Amsterdam en Utrecht vindt ze het te druk.
Achtentachtig jaar, en even met de trein naar een begrafenis. Spontaan een praatje maken met een jongen. Ze geeft me als ik uitstap een knipoog.

Ik stap in de volgende trein. Wat een vrouw. Ze had alle reden om zich te laten rijden, zich in de watten te laten leggen op zo’n rotdag. Maar ze straalde kracht uit. Een kracht die ik herken van mijn eigen oma. Sommigen noemen het ‘niet lullen maar poetsen’, dat is te negatief. Ik noem het de oprechte twinkeling die uit haar ogen komt.
Het is de oprechte twinkeling van iemand die in contact staat met zichzelf. Een onafhankelijk individu. Een afhankelijk individu houdt zijn hand op. Legt verantwoordelijkheid voor geld of geluk bij een ander. Zo’n negentig procent van de Nederlanders ontvangt geld van de overheid: stufi, hypotheekrenteaftrek of kinderbijslag. Allemaal hebben we wel een bepaalde overheids-afhankelijkheid. Vertelde een van sprekers op #Shift3.

Terwijl ik deze kennis van het evenement verder op me laat inwerken, stapt er een kudde oranje leeuwen de trein in. Ondanks dat ik een voetballiefhebber ben, is deze wedstrijd volstrekt aan me voorbij gegaan. Er wordt gelachen en net zo hard getierd over oranje-acties: ‘Die rode kaart!’ Ik heb geen idee waar het over gaat.
Ik sta aan de zijlijn. Het voelt raar. Hoe zou de oude mevrouw met haar rollator hier staan? Ik denk dat ze een praatje zou maken. Vragen hoe veel het geworden is. ‘Nee jongeman, je hoeft niet op te staan hoor, ik sta graag even, anders krijg ik last van mijn linkerbeen.’ De mevrouw laat zich niet naar de zijlijn verdringen. Ze creëert zelf. ‘Dat linkerbeen komt door de wintersport namelijk. ‘ Participatie vraagt om onafhankelijkheid. De kern van de avond landt. Dankzij een oranje-grijs voorbeeld.

 

Tekst: Igno Notermans
Igno is stagiare bij Soon. Voor Shift Happens hebben 2 studenten een blog geschreven over #shift3: Vertrouwen in de participatiesamenleving. Dit is de eerste bijdrage, binnenkort verschijnt de 2e.
SOON stimuleert op 2 manieren sociaal ondernemerschap: de organisatie begeleidt jonge sociale ondernemers, zodat zij hun idee kunnen omzetten in een succesvolle onderneming of geslaagd project. Daarnaast helpt ze bestaande organisaties aan een meer sociaal ondernemend karakter door middel van trajecten. In deze trajecten werkt SOON met studenten en kennisinstellingen, waardoor ze naast het stimuleren van sociaal ondernemerschap ook de verbinding legt tussen organisaties, kennisinstellingen en de aankomende generatie jonge professionals.

Vind je dit een goed artikel? Deel het dan met je netwerk!

Petra Kroon

Over Petra Kroon

Petra Kroon is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. Zo heeft ze het concept bedacht voor de eerste glossy wereldwijd over sociaal ondernemerschap en was ze daar hoofdredacteur van. Ze is oprichtster van The Social Reporters, een netwerk van journalisten, fotografen en filmers die via social media live verslag doen van events. Ze heeft onder meer geblogd voor Skoll World Forum, het grootste internationale congres over sociaal ondernemerschap, en SOCAP/Europe, een internationaal congres over impact investing.: Sinds 2008 blogt ze op op haar eigen blog sociaalondernemen.nu. Haar motto: inspiring people to be part of a better world. Lees meer over bureau goedgeefs, volg Petra via Twitter, connect via Facebook of via Linkedin