Intellectueel eigendom: Vloek of zegen?

Enkele jaren geleden las ik in een berichtje in de krant dat filmmaker Jean Luc Godard duizend euro doneerde aan een franse internetter die illegaal mp3′s had gedownload en daarvoor is bestraft met een boete van maar liefst 20.000 euro. De veroordeelde man dacht eerst dat het een grap was, maar Godard bleek serieus. In een reactie zei hij: “Intellectueel eigendom, dat slaat nergens op. Ik ben ook tegen de erfenis van werken. (…) Ik zie niet in waarom de kleinkinderen van Ravel nog een inkomen zouden moeten vergaren uit de Boléro”.

Sinds de opkomst van internet is de discussie over intellectueel eigendom een hot issue. Hier twee filmpjes waarin dieper in wordt gegaan op deze materie.

Intellectueel eigendom, dat slaat nergens op. Ik ben ook tegen de erfenis van werken. (…) Ik zie niet in waarom de kleinkinderen van Ravel nog een inkomen zouden moeten vergaren uit de Boléro”

 

Het eerste filmpje is een boeiende TED talk uit 2007 van rechtenprofessor Larry Lessig, oprichter van de Creative Commons beweging en voorvechter van een versoepeling van het auteursrecht. In het tweede filmpje gaat Michael Heller, schrijver van The Gridlock Economy, in op het stagnerende effect op economie en samenleving wanneer eigendom over teveel eigenaars is verdeeld.


D1#05 Michael Heller – Keynote speech WCS 2009 door CISACTV

Sander Louis

Sander Louis

Sander Louis is oprichter van Shift Happens. Als marketeer van o.a. non-profits en culturele instellingen richt hij zich onder meer op de ontwikkeling van nieuwe media en evenementen. Met Shift Happens wil hij positief ingestelde mensen bijeenbrengen die werken aan slimme oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

scroll to top