Hoe betrek je burgers bij participatiesamenleving?

Onder de kop: ‘Over het reservoir aan actieve burgers tasten we in het duister’ gaan Ted van de Wijdeven en Aletta Winsemius  in een artikel in Sociale Vraagstukken in op de vraag hoe overheid en maatschappelijke instanties burgers kunnen betrekken bij een participerende samenleving. Immers, zo blijkt vaak, beleidsmakers hopen en verwachten dat burgerinitiatieven bijdragen aan leefbaarheid, veiligheid, sociale cohesie en dergelijke.

Geen eensluidend recept

Hoewel er veel onderzoek gedaan is, is er geen eensluidend recept. Wat algemene notities zijn er wel: vertrouwen en niet helemaal loslaten, een dynamische balans tussen aansluiten bij wat mensen zelf willen en kunnen en het creëren van een uitnodigende omgeving, dat is wat burgers helpt in beweging te komen.

Vaag? Mwoa, best wel. Heb jij voorbeelden hoe dit concreet werkt? Deel ze met ons op onze Facebookpagina.

Het hele rapport kun je hier downloaden.

Vind je dit een goed artikel? Deel het dan met je netwerk!

Petra Kroon

Over Petra Kroon

Petra Kroon is social journalist en vertelt verhalen over changemakers en social innovation. Dat doet ze via haar mediaproduktiehuis bureau goedgeefs. Zo heeft ze het concept bedacht voor de eerste glossy wereldwijd over sociaal ondernemerschap en was ze daar hoofdredacteur van. Ze is oprichtster van The Social Reporters, een netwerk van journalisten, fotografen en filmers die via social media live verslag doen van events. Ze heeft onder meer geblogd voor Skoll World Forum, het grootste internationale congres over sociaal ondernemerschap, en SOCAP/Europe, een internationaal congres over impact investing.: Sinds 2008 blogt ze op op haar eigen blog sociaalondernemen.nu. Haar motto: inspiring people to be part of a better world. Lees meer over bureau goedgeefs, volg Petra via Twitter, connect via Facebook of via Linkedin